Verschillen depressie tussen mannen en vrouwen

Er zit een wereld van verschil tussen een depressie bij mannen en vrouwen. Het zijn eigenlijk 2 verschillende aandoeningen.

Vrouwen zijn 2 keer zo vaak depressief als mannen, komt uit onderzoek naar voren. Maar waarom vrouwen zo veel somberder zijn, staat er nooit bij. De twijfels sloegen de laatste jaren toe onder psychologen en psychiaters. Zijn vrouwen eigenlijk wel vaker depressief? Of is het misschien zo dat mannen een depressie minder snel herkennen en geen hulp zoeken? Ook qua depressie lijken vrouwen van Venus en mannen van Mars te komen.

Dezelfde symptomen
De symtomen van een depressie zijn bij vrouwen hetzelfde als bij mannen. De meest voorkomende symptomen van een depressie zijn:

Leeg gevoel
Moeheid
Slecht slapen
Geen zin om mensen te zien
Moeilijk beslissingen nemen
Duidelijk gewichtsverlies of juist gewichtstoename
Terugkerende gedachten over de dood
Snel afgeleid
Niet meer kunnen genieten van dingen.
Huilen versus agressie
Mannen zijn geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten dan vrouwen. Vrouwen gedragen zich onder een depressie sneller heel emotioneel. Ze huilen veel en voelen zich schuldig, apathisch en onzeker. Ze sluiten zich vaak thuis op. Door onder andere cultureel bepaalde rolpatronen vinden mannen het moeilijk om verdriet te uiten. Ze worden geacht om hun emoties onder controle te houden. Een mannelijke depressie herken je vooral aan heftige woedeaanvallen, agressieve buien en verminderde impulscontrole.

Zelf oplossen
Mannen zijn ook gevoelig voor andere triggers dan vrouwen. Vrouwen worden vooral depressief van problemen van of met anderen: gezondheidsproblemen bij vrienden en familie, het overlijden van naasten of vrienden of problemen binnen de familie. Bij mannen vormen een verbroken relatie en problemen op het werk de belangrijkste oorzaken. Mannen onderkennen het probleem vaak niet en vinden dat anderen de schuld zijn. Ze zoeken hun heil vooral in alcohol, tv-kijken, drugs, seks en thrill seeking. Ze nemen afstand van hun partner en willen de problemen zelf oplossen. Ook zijn veel mannen geneigd zich op hun werk te storten. Vrouwen vinden daarentegen meestal dat ze zelf schuldig zijn. Zij zoeken een oplossing in overmatig of lekker eten, en zoeken steun bij hun geliefde, vriendinnen of vrienden.

Verschillende hersenen, verschillende ziektes
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat in biochemisch opzicht de hersenen van depressieve mannen en vrouwen enorm van elkaar verschillen. Depressieve hersenen hebben te kampen met een teveel aan stresshormonen. Tegelijkertijd is er een tekort aan het stressonderdrukkende stofje urocortine. De onderzoekers vonden dat het stressmechanisme bij depressieve mannen op een andere manier ontregeld was. Daardoor beleven zij een depressie heel anders. De verschillen zijn zó groot, dat ook de Nederlandse onderzoeksgroep betwijfelde of een depressie bij mannen en vrouwen wel dezelfde ziekte is en of ze wel dezelfde medicatie zouden moeten krijgen.

Te laat hulp zoeken
Omdat de definitie van een depressie nog erg vrouwgericht is, herkennen mannen niet snel een depressie bij zichzelf. Ze modderen te lang door zonder hulp te zoeken. Vrouwen maken – vaker en eerder dan mannen – gebruik van de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, hulpdiensten en zelfhulporganisaties. Er bestaat ook een aanzienlijke groep vrouwen en mannen die geen gebruik maken van professionele hulp, ondanks de psychische klachten. Soms kan een depressie zelfs leiden tot zelfmoord. Mannen plegen vaker zelfmoord, maar vrouwen doen meer pogingen. Dit komt doordat mannen agressievere en efficiëntere middelen gebruiken. Bovendien wordt een depressie bij mannen vaak te laat herkend.


Geplaatst

in

door

Tags: