Hypertensie

Je bloeddruk kan onnodig hoog worden als gevolg van stress en ergernissen. Ook slaapproblemen en overgewicht spelen een belangrijke rol.

Hoge bloeddruk kun je omlaag brengen door je voedingspatroon aan te passen. Maar ook stress, weinig beweging, ergernis en onbewuste angsten kunnen hoge bloeddruk veroorzaken. 6 tips om hoge bloeddruk tegen te gaan.

Tip 1: Beweeg
Geregeld matig intensief bewegen, liefst 6 keer per week minimaal een half uur, is een van de beste manieren om stress en hoge bloeddruk te bestrijden. Met dagelijks wandelen en fietsen, totaal minstens 20 minuten op een dag, bereik je volgens onderzoekers al een verlaging van 5 mm kwikdruk. Het is wel zo dat je dat voordeel snel weer kwijt bent als je een tijdje weinig beweegt. Dagelijkse beweging moet dus deel uitmaken van je leefstijl, zeggen onderzoekers.

Tip 2: Slaap beter
Neem de tijd om te slapen. Elke nacht een uurtje te kort slapen leidt tot verhoogde bloeddruk. Genoeg daglicht overdag, vooral in de ochtend, een half uurtje sporten per dag en op tijd naar bed gaan vergroten de kwaliteit van je nachtrust.

Tip 3: Val af
Als je kampt met overgewicht heb je waarschijnlijk een verhoogde bloeddruk of loop je een grote kans daartoe. Je doet je hart en vaten een plezier door te gaan afvallen. Je verliest bovendien opgehoopt vocht in je lichaam en in het bloedvolume. Dat alleen al heeft een bloeddrukverlagend effect.

Tip 4: Stop met roken
Volgens onderzoekers waarschijnlijk het beste wat je voor je lichaam (en je bloeddruk) kunt doen: stoppen met roken.

Tip 5: Bestrijd stress
Hoge bloeddruk heeft uiteraard een lichamelijke oorzaak, maar daar kan een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen. Permanente stress of vaak boos en geërgerd zijn kunnen bloeddrukverhogend werken. Bij stress wordt vaak gedacht aan een hoge werkdruk, maar stress kan ook veroorzaakt worden door al of niet bewuste angsten, de neiging alles te willen controleren, het niet kunnen waarmaken van verwachtingen, situaties niet in de hand hebben, of gewoon de jachtigheid van het dagelijks bestaan.
Deskundigen verrichten veel onderzoek naar de effecten van emoties op het lichamelijk functioneren. Duidelijk is bijvoorbeeld dat bij gestresste mensen de spiegels van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol permanent hoog kunnen zijn. Het sympatische zenuwstelsel kan overspannen zijn door stress. Je hormoonhuishouding en je zenuwstelsel hebben beide direct invloed op het functioneren van organen, de samenstelling van je bloed en ook je bloeddruk.

Last van stress? Vind de oorzaak
Bestrijding van hoge bloeddruk als gevolg van stress begint met het zoeken naar de oorzaak. Bespreek eventuele angsten en ergernissen of andere stressbronnen met je omgeving en zoek zonodig medische hulp. Ontspanningsoefeningen, rusttijden plannen in je agenda en meer beweging kunnen je lichaam goed helpen te ontstressen.

Tip 6: Beperk woede en ergernis
Woede en ergernis kunnen leiden tot irrationeel gedrag, depressieve gevoelens en een slechter functionerend lichaam, waardoor je nog eerder geneigd bent geërgerd te reageren op je omgeving; een vicieuze cirkel.
Er zijn allerlei manieren om beter om te gaan met woede en ergernis. Psychologen hebben er veel boeken over geschreven. Boos reageren is vaak aangeleerd, zeggen zij, en je kunt het ook weer afleren. Een van de aangeraden technieken is “tegengesteld reageren”. Hierbij wordt je niet meteen boos, maar probeer je de betrekkelijkheid van de situatie in te zien. Vervolgens benoem je dat hardop. Amerikaanse psychologen ontdekten dat zo’n relativerende, laconieke reactie de hersenen een beetje voor de gek houdt en zo een kettingreactie aan meer boosheid en ergernis voorkomt.


Geplaatst

in

door

Tags: